Noordanus AdvocatuurNieuws

‘Een strafbeschikking is geen gewone geldboete. Het betalen van een strafbeschikking kan grote gevolgen hebben.’

In de media was recent veel te lezen en te horen over de zogenoemde coronaboetes. De coronaboete is een voorbeeld van een strafbeschikking. Wat is zo’n strafbeschikking nu precies?

Een strafbeschikking is een ‘buitengerechtelijke’ afdoening van een strafrechtelijke verdenking. Oftewel: u krijgt een straf zonder dat hieraan een rechter te pas komt. Het Openbaar Ministerie bepaalt op basis van het dossier of u schuldig bent aan een strafrechtelijk feit en koppelt hier een afdoening aan. Dit kan een geldboete zijn, maar bijvoorbeeld ook een taakstraf (tot maximaal 180 uren).

Nu denk u wellicht: mag dit zomaar? Ja, dit mag. De wet biedt deze mogelijkheid aan de Officier van Justitie in artikel 257a van het Wetboek van Strafvordering. Het mag bij misdrijven waarop niet meer dan 6 jaren gevangenisstraf staat en bij alle overtredingen.

Het simpelweg snel betalen van zo’n strafbeschikking leidt er dus toe dat u akkoord gaat met het feit dat u een strafbaar feit heeft gepleegd en dat u – in veel gevallen – een strafblad krijgt. Een strafblad kan weer hele nare gevolgen hebben als u wilt solliciteren voor die ene leuke baan die u al een tijd op het oog hebt of waarvoor u mogelijk lang hebt gestudeerd. Vaak heeft u immers een VOG nodig en dat kan knap lastig zijn met een strafblad.

Is er dan niets aan te doen? Jazeker wel! Dien binnen 14 dagen verzet in tegen de strafbeschikking en betaal de strafbeschikking niet. Een advocaat – bijvoorbeeld van Noordanus Advocatuur – kan u bij het indienen van verzet helpen en het onderliggende dossier voor u opvragen. Het Openbaar Ministerie kan vervolgens de strafbeschikking verlagen, de strafbeschikking intrekken of de zaak alsnog voor de rechter laten komen. Snel betalen van een strafbeschikking zorgt er dus niet voor dat u ervan af bent. Integendeel, het kan grote problemen voor de toekomst opleveren. Raadpleeg dus altijd een advocaat!