Noordanus AdvocatuurNieuws

“Mijn taakstraf is omgezet naar een gevangenisstraf. Ik wil de taakstraf alsnog verrichten en niet vastzitten. Kunt u mij helpen?” Een vraag die de afgelopen periode meermaals bij Noordanus Advocatuur binnenkwam. Hoe zit dit precies?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Indien de rechtbank of het gerechtshof een taakstraf oplegt dient deze taakstraf binnen een bepaalde periode te zijn verricht. De reclassering houdt hierop toezicht. Als de reclassering vindt dat de taakstraf niet of niet naar behoren is verricht, dan kan de reclassering de zaak terugsturen naar het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie kan dan de beslissing nemen dat iemand – in plaats van de taakstraf te moeten verrichten – een vergelijkbaar aantal dagen zoals door de rechtbank opgelegd in de gevangenis moet uitzitten. Het kan echter om allerlei redenen voorkomen dat iemand de taakstraf niet heeft verricht en er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand niet de gevangenis in wenst te gaan. Als advocaat kan mr. Noordanus dan een bezwaarschrift indienen bij de rechtbank/het Gerechtshof tegen de beslissing van de Officier van Justitie. Dit dient te gebeuren binnen 14 dagen nadat er een brief is ontvangen waarin staat dat de taakstraf is omgezet naar een gevangenisstraf. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het bezwaarschrift heeft helaas geen opschortende werking tenzij hier nadrukkelijk om wordt verzocht en hierin wordt meegegaan. Oftewel: u kunt al wel worden aangehouden in afwachting van behandeling van het bezwaarschrift. Krijgt u een brief met een beslissing tot omzetting van de taakstraf in een gevangenisstraf, of komt u of iemand in uw omgeving om deze reden vast te zitten? Neem dan z.s.m. contact op! ⠀⠀⠀⠀